Google Search Console

Google Search Console

Nu je Google Analytics hebt gekoppeld aan de website gaan we een Google Search Console koppeling maken. 

Klik op een afbeelding om hem te vergroten.


Let op! Afhankelijk van je instellingen is Google Search Console in het Nederlands of Engels. Mocht de vertaling niet lukken, laat het dan even weten want dan kijk ik met je mee.

Stap 1 - Ga naar Google Search Console

Ga naar https://search.google.com/search-console/ en zorg dat je bent ingelogd met het hetzelfde account waarmee je toegang hebt tot Google Analytics. 

Stap 2 - URL invoeren

Je kunt kiezen uit twee verschillende manieren van toevoegen. Voor de optie ‘Domein’ moet je DNS gegevens toevoegen bij je hosting. Het voordeel is dat hij alle soorten links van je domein meeneemt (bijvoorbeeld ook www.). 

In de volgende stappen gaan de de URL-voorvoegsel optie gebruiken. Neem daarvoor je volledige URL zoals hij ook in de browser staat. Om zeker te weten dat je de juiste URL pakt ga je naar jouw website en als hij geladen is kopieer je de URL uit de balk. Bijvoorbeeld: ‘https://www.jouwdomein.nl/’ of ‘https://jouwdomein.nl’.

Vul de URL in bij Google Search Console en klik op ‘Doorgaan‘.

Stap 3 - Eigendom verifiëren

Klik op ‘HTML tag

Stap 4 - Code kopiëren

Klik op ‘Kopiëren

Stap 5 - Google Search Console koppelen

De volgende stappen zijn afhankelijk van het website platform dat je gebruikt. Staat jouw optie er niet bij? Laat het hier dan even weten zodat ik het voor je kan uitzoeken en toevoegen.

Open een nieuw venster en log in bij je website. Laat het venster van Google Search Console open, die hebben we later nog nodig.

Gebruik je de Zynith plugin? Volg dan onderstaande stappen.

In sommige andere SEO plugins heb je de mogelijkheid om Google Search Console te koppelen. Is die niet aanwezig, gebruik dan de 
snippet plugin die je ook hebt gebruikt bij het installeren van Google Analytics. In sommige website builders zit het ingebouwd, zoals bij Elementor (Elementor -> Custom Code)  en Divi (Divi  -> Thema opties -> Integrations).
De onderstaande stappen zijn ook met de andere plugins prima te volgen.

 

 

Ga naar ‘Zynith SEO‘ en klik vervolgens op ‘Script Manager‘.

Plak de Google Search Console code in het grote vak. Geef de code (snippet) een naam zodat je kunt herkennen om welke code het gaat als je hem later wil wijzigen o.i.d.

Zet het vinkje achter ‘Apply to all pages‘ aan en controleer of hij in ‘Head‘ geplaatst gaat worden. Klik vervolgens op ‘Save snippet

Ga terug naar het venster van Google Search Console en klik op ‘Verifiëren‘. 

Klik op ‘Ga naar property‘. Het duurt een paar dagen voordat er data in Google Search Console staat.